منابع طبیعی ثروتی است متعلق به همه ملت ها                منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود (مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای)                                                 این جنگل ها مال همه ملت است باید آن ها را حفاظت کنیم  ( امام خمینی ره )                                                            منابع طبیعی با مردم برای مردم   

سیمای منابع طبیعی شهرستان آران و بیدگل

شهرستان آران وبیدگل از توابع استان اصفهان است که با ۶۰۵۱ کیلومتر مربع وسعت، در شمالي ترين نقطه این استان قراردارد. این شهرستان که درحاشیه جنوب غربی کویر مرکزی ایران واقع شده از جنوب به شهرستان نطنز، از غرب به شهرستان کاشان، از شرق به شهرستان اردستان و از شمال به دریاچه نمک و استان‌های سمنان و قم محدود است.
لازم بذكر است درياچه نمك با  ارتفاع 760 متر از سطح دريا ، طول  60كيلومتر ، عرض 40كيلو متر  ومساحت 240 هزار هكتار در 55 كيلومتري شمال شهرستان آران وبيدگل قرار دارد.
شهرستان آران و بیدگل دارای دو بخش مرکزی و کویرات با سه شهر و ۱۵ روستا مي باشد . بخش مرکزی آن شامل شهر هاي  نوش آباد و سفيدشهر و روستاهای علی آباد، یزدل و محمدآباد و بخش کویرات آن شامل شهر  ابوزیدآباد و روستاهای حسین آباد، فخره، علی آباد، قاسم آباد، محمدآباد، یزدلان، ریجن و کاغذی است. جمعیت شهرستان بر اساس آخرین سرشماری عمومی کشور که در سال ۱۳۹۰ انجام شد بالغ بر ۹۷۰۰۰ نفر بوده‌است.


سيماي بيابان
شهرستان آران و بيدگل از نظر پوشش گياهي فقير و داراي عوارض مختلف بياباني همچون ماسه زار ، دشت ريگي ، درياچه نمك ، كلوت و ياردانگ مي باشد . وسعت ماسه هاي روان دراين شهرستان به 112000 هكتار و وسعت بيابانهاي آن به 384000 هكتار مي رسد . وسعت زياد عرصه هاي بياباني در اين منطقه ، پديده فرسايش بادي و طوفان‌هاي ماسه اي را ايجاد كرده  كه  يكي از معضلات اين خطه محسوب  مي گردد. جهت مقابله با اين پديده فعاليت هاي  بيابان‌زدايي چون نهال‌كاري، قلمه‌كاري و بذركاري از سال 1362 آغاز و در مجموع 120 هزار هكتار جنگل هاي دست كاشت تاغ ايجاد شده است .

سيماي مراتع
 مرتع، زميني است كه حداقل مدتي از سال داراي پوششي از گياهان مرتعي خودرو باشد . مراتع انواع گوناگوني دارند كه براساس فصل بهره برداري به دو دسته مراتع ييلاقي و قشلاقي تقسيم مي شوند. شهرستان آران و بيدگل به دليل داشتن آب و هواي گرمسيري داراي مراتع قشلاقي مي باشد كه ويژه چراي زمستاني دام هاست . 
شهرستان آران و بيدگل داراي مراتع به وسعت 376000 هكتارمي باشد كه با عمليات مميزي به 75 سامانه عرفي تبديل شده و تعداد 400 دامدار از آن بهره برداري مي كنند .
 

سيماي حوزه هاي آبخيز
 آبخيزداری عبارتست از مديريت بر منابع آبي جهت افزايش بهره وري از آن. شهرستان آران و بيدگل در استان اصفهان  داراي كمترين ارتفاع  از سطح دريا(912 متر)مي باشد و بخش وسيعي از دشت آبرفتي حوضه درياچه نمك بوده و شيب آن از جنوب به شمال است . در نواحي جنوب و جنوب غربي  اين شهرستان دشت هاي كاشان و راوند واقع اند كه با  پديد آمدن رودهايي در ميان آنها ، سيلاب هاي پراكنده و آب هاي اضافي به اين شهرستان منتقل مي گردد . بنابراين به منظور مهار سيلاب ،  فعاليت هاي آبخيزداري در اين منطقه از اهميت بسزايي برخوردار است .
 از شاخص ترين پروژه ها در سطح شهرستان مي توان به پروژه پخش سيلاب(خاكي) قاسم آباد وحسين آباد و همچنين بندهاي تاخيری(سنگي-ملاتي) چشمه بغله ، اشكفت و ويش خاوه اشاره كرد.
 

سيماي جنگل
وسعت جنگل هاي کشورما حدود 14 ميليون هکتارمي باشد كه از این میزان حدود یک میلیون هکتارآن جنگل های دست کاشت است. وسعت جنگل هاي دست كاشت از نوع بادام كوهي در شهرستان آران و بيدگل به دليل دارا بودن اقليم نيمه خشك و متوسط بارندگي ساليانه110 ميلي متر چندان چشمگير نيست.وليكن اداره منابع طبيعي و آبخيز داري شهرستان هر ساله اقدام به كشت بادام كوهي به صورت ديم مي نمايد .  اين اداره كه داراي 2 ايستگاه توليد نهال بنام هاي كمپ شهيد مطهري و سفيدشهر مي باشد از نهال هاي توليد شده جهت جنگل كاري و  توسعه فضاي سبز در سطح شهرستان استفاده مي كند.

سيماي اراضي
 شهرستان آران و بيدگل داراي 530 هزارهكتار عرصه هاي ملي و موات بوده كه توسط قرقبانان اين اداره حفاظت مي شوند. واحد امور اراضي اداره منابع طبيعي  با واگذاري زمين جهت احداث مرغداري ، دامداري ،معدن و ... زمينه اشتغال زايي افراد را فراهم مي نمايد .
واحد حفاظت نيز با عملياتي چون گشت و مراقبت ، اطفاء و پيشگيري ازحريق ، ايجاد شبكه راديويي حفاظتي ، پيش آگاهي و كنترل آفات و امراض  ازمنابع ملي مراقبت مي نمايد.
بازدید : 2591 3 شهريور 1393 ساعت 10:31 ق.ظ
درحال بارگزاری